Nordvestsjælland

    Forside
Tilbage

 

Velkommen til Nordvestsjælland

Nordvestsjælland er berømt for sit særprægede landskab, fyldt med kontraster: frodige marker, klitter, stejle klinter og smukke bøgeskove. Med vand på tre sider har specielt den nordlige del - Odsherred - et helt unikt lys, der tiltrækker mange kunstnere, hvorfor området også byder på mange spændende gallerier. Mod vest afgrænses området af den skønne Sejerøbugt med de fine badestrande, der går over I klit- og hedeområder og videre til Veddinge Bakker, i kontrast til det flade land ved Lammefjorden, hvor der I øvrigt også kan bades og fiskes.

Havnsø
Havnsø Havn er en ’rigtig havn’ med alt det, der er spændende at se på. Her er 250 fastliggende lystbåde foruden de mange gæstesejlere, der kommer hver sommer. Så der er altid en båd på vej til sin plads i pælerækkerne – eller ud i bugten i gang med at strække sejlene.
De to øfærger er også et underholdende indslag, når de med et langt "tuuut" i fløjten tøffer ind i færgelejet, så folk og biler, køer, mejetærskere og andet gods kan komme i land.
På midtermolen ligger en lille flåde af fine gamle træskibe, og en tur ud på ydermolen giver en skøn udsigt ud over bugten til Nekselø og Sejerø og mod øst til Bakkerne og Vejrhøj. På en klar dag kan man se helt ud til spidsen af Sjællands Odde.

Eskebjerg Vesterlyng
Syd for Havnsø ligger Vesterlyng. Et stort naturreservat og Sjællands største kysthede - 326 hektar. Her findes fantastiske vækster, lyng og enebær. Tjørn og roser vokser vildt. I sommerhalvåret fungerer Vesterlyng som græsningsareal for køer og heste, da vegetationen på denne måde kan holdes nede.

Eskebjerg Vesterlyng har Vestsjællands bedste badestrand - en næsten stenfri sandstrand med en smal klitrække. Eskebjerg Vesterlyng er et smukt og særpræget område midt i ferie herlighederne og også et oplagt sted at holde picnic med familien.

Rørvig
Rørvig har altid været præget at havet og sit særegne landskab. Geografisk ligger Rørvig placeret lige midt i Danmark og har historisk altid været en spændende by. Rørvig har en særlig tiltrækningskraft på både kunstnere, turister - og vikinger. De sidstnævnte kommer ikke mere, men det gjorde de omkring 1200-tallet for at træffe de allervigtigste beslutninger om Danmarks fremtid.
Det står skrevet i historien, at det netop var i Rørvig, ved Isøre, at Valdemar Sejr blev godkendt som konge over Norge. Rørvig var det naturlige mødested for vikingerne på grund af stedets placering i Danmarks centrum

Nord for Rørvig ligger Korshage som er et enestående sted at observere trækfugle forår og efterår.

Blandt de mange naturperler skal også nævnes Ordrup Næs, Klint Bakker, fuglereservatet Hovvig og Skansehage.
Uanset hvor du er i Odsherred -eller på øerne Nekselø og Sejerø - kan du komme ud til havet på få minutter

Langs Sejerø Bugt og Kattegatkysten findes Sjællands bedste strande. Klitter, marehalm, fint sand og en let skrånende sandbund. Bagved klitterne ligger lyngen og nåletræsplantagerne, hvor Odsherreds mange sommerhuse gemmer sig. De bedste strande findes i Nyrup Bugt og langs Sejerø Bugt (Gudmindrup, Høve, Ordrup og Sanddobberne). Odsherred har 6 ”Blå Flag strande”, der alle lever op til højeste standarder omkring vandkvalitet, toiletforhold m.m. Men også langs Isefjordskysten findes små dejlige og fredelige strande, og den blide fjordkyst med bøgeskovene er ideel til en kombineret skov- og strandtur.

Sjællands Odde
Sjællands Odde er en 15km lang halvø på nordvestkysten af Sjælland mellem Kattegat og Sejerø. På Odden ligger enkelte landsbyer med en velbevaret landsbystruktur, men ellers er området mest præget af store sommerhusområder.